Friday, 21 April 2017

BEAUTY IS PAIN ?

betul ke beauty is pain ?
perempuan dengan kecantikan tu memang sinonim . sape xnak cantik kan ?
kalo bukan untuk suami , untuk kepuasan diri sendiri . ye idok ?


Lumrah manusia suka pada mende yang cantik . kalo diletakkan kaca dengan berlian , kerat jari laaaa kalo ade org nak pilih kaca .. kahkahkah !!


Panjang pulak entry kali ni , dah la mngejut .
last post tahun 2012 ... ni dah tahun 2017 babe .. 5 tahun tinggal blog ni .

and i'm married already .  :)

tetibe mikir , 5 tahun tu mcm2 aku lalui . sedih gembira suka duka semua ade . normal la tu , kalo hidup nak bahagiaaaa je , mmg xde laaa .. hahahha


terpanggil untuk post pasal kecantikkan .


kalo tak silap , start muka naik jerawat mase darjah 6 . mase tu xkronik sgt laa sbb naik pon sebijik  dua . normal laa tu .. naik je skolah menengah kuantiti jerawat makin bertambah .. sbb nye mase tu laa start stress , aktiviti luar and hormone x stabil and meningkat dewasa .
makin lama makin teruk asenye .

And kalo x salah 1st produk sy pakai adalah safi . n its good permulaan nye . dulu igt lg pakai krim siang yg penutup warna biru tu . and ade satu mase tu krim siang penutup biru tu xde , yg ade penutup hijau ... nak xnak kene laaa beli ..start dari tu muka yg mmg berjerawat ni bertambah parah dan teruk .... sangat2 sangat2 teruk ... dan berminyak . *mase tu Allah je tau perasaan mcm mane . yg mane pernah lalui saat ni , i paham perasaan u my dear ..hewhew 


maka bermula lah episod pencarian penyelesaian masalah yg xpenah berpenghujung..
Treatment mula2 sekali seingat sy adalah serbuk kulit kayu manis .. memang2 menjadi ..jerawat memang kecut , muka pon makin putih ..tp xlama lepas dari tu , kulit jd nipis dan melecet . sampai bernanah dan berair .
 * sampaikan cikgu tegur ,... awak ni sakit ape ye ? berkudis muka sampai ... perghhhh !!!!!
    giler laaa , sape x sedih ... mmg aku xkan lupe cikgu yg tegurr tu .. deppression sampai sy ni .
huuuuuuuuu ... sampai sy ke klinik to seek treatment . n i got pink lotion *dont know what the name of ... ALHAMDULLIAH , my skin improved , tak melecet or berair .. but jerawat still naik ..

mcm2 produk try  ..
  
 oxy ( mmg x jadi )
clean n clear ( xbrape nak clear hat ni )
safi rania gold   ( makin teruk jd , x sesuai kot )
skincare buatan malaysia yg kembar ekinmawi yg duta tu x igt dah ape name produk tu ..hahah

masuk je kolej .. tgk member pakai GARNIER . 

and i pon start pakai garnier yg lemon tu . oke laaa but still jerawat naik n parut x hilang .
Masuk je semester 6 , ade kawan jual produk Liz's beauty kalo x silap . mmg testimoni dalam kalangan budak2 kolej je n kebanyakkan nye semua budak batch sy .. hahaha

mmg pelolessssss abes muka diorg ..
terdetik laaa hati nak pakai ....

perghhhh !! memang superbbb , setelah beberapa tahun xpenah ase kulit muka sendiri licin putih pelolesss wehhh ... terharu .. akhirnya !!
byk kali repeat order , berkotak2 da pakai . mmg menjadi .

habis je study , dapat peluang  keje di hospital daerah . bemulalahhh kisah hidup ku yg kalo boleh aku nak elakkk .. huu . nak dijadikan cerita , aku terkena chicken pox .. umur 21 kene , mmg sakit die Allah je yg tau . badan mmg hancur .. yg pelik muka x berapa  nak naik sgt bijik2 nanah tu .. dlm hati kate legaa nye laa .. 2 minggu MC . 2 minggu tu jugak la mmg x apply pape pon kat muka .
lepas pada tu , sy try pakai balik  Liz's beauty tu , tp malangnye x menjadi .. blackhead , jerawat menghantui kembali ........ :(   :(  

mula la carik skincare lain
  marine assence beauty bar  ( muka jd merah , jerawat naik )
 produk mewangi ( kulit jd tarik , pedih , tp memang wangi , haha )
 

LASTLY , jumpe produk TATI SKINCARE . 3 bulan pertama mmg menjadi . kulit licin dan peloless ...YES ! mnjadi jugekkk .. tapi makin lama blackhead mmg byk kat muka . *suami suka picit , geram katenye .. HAHA ! kalo skip krim malam ngan treatment krim mmg esoknye ade laa jerawat naik . n 1 more sy kerap sakit kepala masa apply cream tu . tp xtau laa side effet penggunaan ke ape ke .. tp still gunaaa laaa ...
AND baru ni kite digemparkan yg tatiskincare ade racun .. *kecoh kan baru ni ... huu
hati ni dah gelisah dah fikir nak pakai ape laaaa pulak ... suami pon da marah , risau sruh stop guna .
da review kat internet , ramai yg stop guna muka jadi makin teruk ..teruk seteruknyaa..  :(

sy buat keputusan untuk stop step by step .
  
     mula2 stop krim malam n treatment krim for 1 week .  

     lepas seminggu tu baru stop cleanser  utk 2 hari .

START dari tu , mmg nekad tak nak dah guna local skincare . takut . lepas review IG pasal krim kilo tu , kebanyakkan krim yg sebelum ni pernah guna sebijik mcm yg diorg proses .. huu


so skrang ni sy tgh try SEBAMED . teen cleanser pye .
mula2 tu mmg ase gatal sikit nak2 bawah mata .. rupenye x baca  arahan katenye elak bahagian bawah mata .. hahahahhaha . oke laaa my mistake .. so elakk laa .


and sy pakai jugak SEBAMED TONER  . awal penggunaan SEBAMED mmg sedikit gatal and naik jerawat kecik bernanah sikit ... tp lepas basuh dgn pencuci mmg hilang . 3 hari je mcm tu , lepas pada tu xde dah naik jerawat ... kulit pon improved .baru 2minggu pakai .. ALHAMDULILLAH . maybe x flawless mcm sebelum ni , xpelaa   asalkan produk selamat .
** take note ya , nak elak jerawat naik teruk mmg kene minum air sebanyak banyaknye . seriuss tak tipu .. mase nak stop produk tati tu mmg bergelen2 air telan .. n memang menjadi .. x breakout pon muka .. heee .

sedikit sebanyak perkongsian saya utk sesiapa yg buntu nak tukar produk kpd yg lebih selamat .
bertahun2 menderita sbb jerawat , mmg sedih muka x secantik org lain . tp ALHAMDULILLAH doa sentiasa tak putus ... DOA jugak penting . semoga ALLAH perkenan doa kite ...

buat mase skarang ni mmg pakai cleanser dgn toner je . n insyaAllah next time sy post pasal bedak compact pulak ye . tengah godek2 lg nak pakai bedak ape .. sbb sekarang pakai foundation tati . n kalo boleh nak stop semua produk tati ... xnak dah pakai .. SERIK  ..

*mane yg nak try boleh carik kat guardian ataupun watson ye .. insyaAllah ..





sekian , undur diri ye ...